Medence téliesítés

Medence téliesítés

A medence szakszerű téliesítése szükséges ahhoz, hogy a medencénk a következő szezonra is tökéletes üzemeljen.A megfelelő téliesítés hiányától súlyos károk keletkezhetnek a medence szerkezetében vagy gépészetében melyeknek nagy anyagi vonzata lehet.Következőkben leírjuk a téliesítés célját és egy útmutatót az alkalmazásához.

A téliesítés eredménye:

 • Megóvjuk a medence szerkezetét és burkolatát.
 • Megóvjuk a csöveket és szerelvényeket a szétvfagyástól.
 • Megóvjuk a medence gépészetét.
 • A víz tiszta marad egész télen.

A téliesítést csak abban az esetben lehet elvégezni, ha a medence vizének hőmérséklete tartósan 15°C alatt van.A magasabb hőfok hatására könnyen elszaporodhatnak a mikroorganizmusok.

Téliesítési útmutató!

Medencetest téliesítés.

A medence csak abban az esetben téliesíthető, ha víz teljesen tiszta!A medence oldalfalának tisztítása sem maradhat el beleértve a vízvonalat is.Ezeket célszerű a vízszint csökkentése után elvégezni.Abban az esetben, ha nem végezzük el ezeket a műveleteket a víz bealgásodhat vagy vízkő rakődhat le a medencében.A medence vizét a szkimmer(vízszűrő nyílás) alá kell leengedni.Abban az esetben, ha nem szeretnénk a víz leengedésével foglalkozni, akkor ez a lépés átugorható Gizmóval ami a szkimmer védelmére szolgáló fagytest.Ebben az esetben számolni kell, hogy a fagyás hatásra a vízszint megemelkedik.A csöveket vízteleníteni kell és a befúvókat szigetelni fagydugóval.A fagydugó megakadályozza a víz csövekbe áramlását és ezáltal szétfagyjanak.A medencében fagytesteket helyezünk el hosszanti és kereszet irányban összefűzve.A fagytest a megfagyó víz tágulását hivatott kompenzálni.A víz térfogatának növekedésére a fagytest zsugorodik.A téliesítő folyadékot megtalálja termékeink közt, amivel felkészítheti medencéjét a télre.

Elengedhetetlen a téliesítésnél a Ph és a szabad klór tartalom beállítása is.A Ph érteket 7,2 és 7,6 között kell tartani, míg a klór tartalmat 3-5 mg/L közé kell emelni.Pelyhesítőszert abban az esetben kell használni ha a víz nem áttetsző vagy esetleg algás.A vegyszerezést ismételjük meg,ha nem értük el a várt eredményt. Csak ezek után alkalmazzuk a téliesítő folyadékot!A vízkeménység függvényében történik az adagolás, amit a a vegyszer cimkéjéről leolvashat.Jól keverje el a vegyszert a medence vizében.Tavasszal a medence vize enyhén opálos és habos lehet,ami egy - két héten belül eltűnik,mert ennyi idő kell a vegyszer elbomlásához.

A téliesítés során a létrát ki kell venni, a foglalatát le kell zárni.Minden egyéb korláttal és ugródeszkával ezt kell csinálni.A medence letakarását téli védőtakaróval végezzük.A védőtakarók abban különböznek a szolár takarótól, hogy ezek a medene testen túl lógnak,ezáltal elzárják a medencét a szennyeződésektől.A takaró egyik fele mindig sötét ami a víz felé kell hogy legyen, mert az algák a sötétben kevésbe szaporodnak. A takaró széleit ki kell kötözni vagy súlyt kell ráhelyezni, hogy ne kapjon bele a szél.

preview

Gépészet téliesítés.

A gépházban szükséges a szűrő téliesítése.Abban az esetben ha, homokszűrős a medence, akkor a víz leengedése közben visszamosást kell végezni.A leeresztő dugó segítségével ki kell engedni az összes vizet a tartályból.A víz kiengedése után a homokszűrőn a váltószelepet téli állásba kell a állítani.A szivattyút szintén vízteleníteni és tisztítani kell, majd fagymentes helyen tárolni.Amennyiben a medence világítás a leengedett víz vonalába esik, abban az esetben ki kell szerelni a testeket.A vegyszeradagolót szintén vízteleníteni kell, majd a Fi-relét lekapcsolni.

A téliesítés pontokba szedve:

 • Távolítsunk el a medencéből mindent:Létra, élményelemek, játékok ...
 • Medence kitakarítása.
 • Ph érték beállítása 7,2-7,6 közé.
 • Ha rendelkezik medencefűtéssel, akkor kapcsolja le.
 • Vízszint leengedése szkimmer alá 5-6 cm-rel, majd a befúvókat zárjuk le a dugókkal.
 • Víz leeresztése a csövekből, golyóscsap nyitva marad (gégecsöves rendszer esetében leszerni a csöveket).
 • Szűrő és a szivattyú tisztítás és leengedés.Homokszűrő esetében téli állásra állítani a szelepet.Szivattyú fagymentes helyre helyezése.
 • Téliesítő folyadék hozzáadása a medence vizéhez.
 • Medence letakarása téli takaróval.Ha szükséges használjunk fagytestet és homokzsákot a takaró rögzítéséhez.

Ha nem biztos benne, hogy a megfelelően téliesítené medencéjét bátran hívjon minket.Telefonos egyeztetés után kiszállunk és szakszerűen téliesítjük medencéjét.Hívjon most!