Medence sóbontó berendezések

A sósvizes fertőtlenítő berendezések, a medence vízében feloldott konyhasó bontásával állítják elő a fertőtlenítéshez szükséges klórt.
A medence vízében annyi tiszta konyhasót kell feloldani, hogy 4 g/l töménységet érjünk el. A készülék celláin elektrolízis történik, ezáltal klórgáz képződik, amely elvégzi a víz fertőtlenítését. A fertőtlenítés után, vegyi folyamatok során a nátrium-klorid visszaalakul.
Működési elv:
A medence vizéhez sót (NaCl) adagolunk.
Só + víz = oldott só + víz
NaCl + H2O = Na+ + Cl- + H2O
A só oldatból a sóbontó cellával klór állítunk elő, ami a vízzel nátrium-hipokloritot alkot.
Oldott só + víz = nátrium-hipoklorit + hidrogén gáz
Na+ + Cl- + víz H2O = NaOCl + H2
A nátrium-hipoklorit végzi a fertőtlenítést, reakcióba lépve a vízben lévő szerves anyagokkal. A folyamat végén az elbontott só visszaalakul, és széndioxid gáz távozik a medencéből.
Szerves szén + nátrium-hipoklorit = széndioxid + só C + 2 NaOCl = CO2 + 2NaCl
A medence vizében folyamatosan 0,5-1,0 mg/l szabad klór mennyiség állítható be, a só nem fogy ki medencéből és akkor is van fertőtlenítés, ha a szűrő és a sóbontó nem üzemel.

A hatékony fertőtlenítés érdekében a következőket kell betartani:
• A medencevíz pH értékét 7,2 – 7,4 érték között kell tartani
• A megfelelő sótartalom biztosítása (4g/l)
• A medence méretének, és terhelésének megfelelő szűrőforgató gépészet
• A szükséges szűrés-forgatás ciklusidők betartása
Találatok: 1 - 15 / 62